
Naujųjų metų naktis visuomet turi savo atmosferą – tą lengvą jaudulį, kai atrodo, jog kartu su laikrodžio dūžiais gali prasidėti visiškai naujas gyvenimo puslapis. Ir būtent todėl vakarienė šią naktį turėtų būti tokia, kuri ne tik pamaitina, bet ir palydi į naują etapą su stilingu gurmanišku akcentu. Dar senovės graikai tikėjo, jog jūros gėrybės atneša sėkmę, nes „jūra niekada neištuštėja“ – tikras gausos simbolis. Tad jei ieškote patiekalų, kurie spinduliuoja lengvą prabangą, jūra gali būti jūsų geriausia sąjungininkė.
Štai penki elegantiški patiekalai, kuriuos drąsiai galima vadinti šventės pažiba.
Krevečių bokštas su lengvu citrusų dvelksmu
Krevetės – tarsi jūros šampanas: burbuliukai nebūtini, nes jos pačios jau sukuria šventinę nuotaiką. Nepaisant to, kaip lengva jas paruošti, ant stalo jos atrodo it brangiausio restorano kūrinys. O tie, kurie mėgsta šventėms ruoštis be streso, krevetes renkasi internetu, nes išsirinkti kokybiškas gėrybes taip paprasčiau nei kada nors anksčiau.
Citrinų, česnako ir žiupsnio aitriosios paprikos derinys sukuria patiekalą, kuris atsigaivina ir žadina apetitą vos į jį pažvelgus.
Midijų sriuba su šafrano aukso potėpiu
Šafranas – vienas brangiausių prieskonių pasaulyje, renkami rankomis vos keli milimetrai žiedo. Todėl midijų sriuba, pagardinta šiuo prieskoniu, tampa beveik ritualine – ji šildo, suteikia ramybės ir suteikia patiekalui subtilų, aristokratišką charakterį.
Šios sriubos magija gimsta iš derinio:
- šafrano siūlelių
- baltųjų midijų
- kokosų pieno
- baltojo vyno
- česnako ir lengvo aštrumo
Midijų sriuba puikiai tinka vakarienei, kuri prasideda elegantiškai ir lėtai.
Kalmarų žiedai su sviesto–česnako glazūra
Jeigu kalmarų vengėte manydami, kad jie kaprizingi, Naujieji metai – gera proga pakeisti nuomonę. Tereikia vos kelių minučių keptuvėje ir jie tampa elastingi, švelnūs, subtiliai salstelėję. Glazūra iš sviesto, citrinos ir česnako sukuria skonį, kuris tarsi kelionė į pietus – lengvas, šiltas, neužmirštamas.
Aštuonkojis su vynu ir alyvuogių kremu
Aštuonkojis – tikras stalo karalius. Jis atrodo prabangiai, bet paruošti jį galima lengviau, nei galvojate. Lėtai troškintas su baltuoju vynu, vėliau apskrudintas iki traškios plutelės, o galiausiai patiektas su alyvuogių kremu – tai patiekalas, nuo kurio svečiai ne tik nustos kalbėti, bet ir kuriam laikui pamirš, kad laikrodis artėja prie vidurnakčio.
Jūros gėrybių risotas šventinei šilumai
Risotas – kaip šventinė antklodė: jaukus, tirštas, aromatingas. O jūros gėrybių versija suteikia jam gylio ir lengvos prabangos. Triukas paprastas – dalį krevečių sutrinti ir įmaišyti į ryžius. Taip risotas įgauna šilkinę tekstūrą ir intensyvų skonį, primenantį geriausius pajūrio restoranus.